III Faza diety Dukana – utrwalanie

gastronomia

Trzeci etap diety jest nazwany fazą utrwalania. Ta część kuracji został pomyślana, jako etap przejściowy pomiędzy ścisłą dietą i jej brakiem. W tej fazie utrwala się wagę, którą się zdobyło. Ilość dni trwania fazy trzeciej zależy od ilości zrzuconych kilogramów. Przykładowo, jeśli ktoś utracił 50 kilogramów, to na każdy wyeliminowany kilogram przypada 10 dni diety. Trudne, ale do przejścia, tym bardziej, że ten etap jest rozszerzony o produkty, które były niedozwolone we wcześniejszych fazach.

Trzecia faza- nagroda za trud włożony w uzyskanie wymarzonej wagi

Do jadłospisu fazy utrwalania zostaje wprowadzonych dużo produktów, które mają wynagrodzić osobę, która uzyskała wymarzoną wagę. Jest to kluczowa faza metody odchudzania doktora Dukana i chodzi w niej o to, by powoli wprowadzać produkty sprzed terapii odchudzającej, ale bez ryzyka, że ponownie przybierze się na wadze. Na tym etapie diety należy się nauczyć takiego sposobu żywienia, by nie wystąpił efekt jo-jo.

Wprowadzenie tej fazy tak naprawdę wpłynęło na to, że dieta Dukana stała się wyjątkowa i odróżnia się na tle innych.

Dlaczego faza utrwalania jest niebezpieczna?

W czasie dwóch pierwszych etapów diety, osoba otyła w szybkim tempie zrzucała kilogramy. Organizm przez ten czas zdążył się na to uodpornić i wypracować sobie strategię obronną, która polega na zysku i oszczędzaniu. O czym mowa? Chodzi o to, że organizm, który był zmuszony wcześniej do tracenia kilogramów, skorzystać będzie teraz chciał z tego, że do jadłospisu trafiają produkty o większej wartości odżywczej. Będzie chciał odzyskać utracone kilogramy i to z tym większą siłą, im więcej się schudło. Organizm będzie próbował tego na dwa sposoby. Pierwszym będzie oszczędzanie energii, a drugim powiększanie zapasów z każdej uzyskanej kalorii. Obfity posiłek, który na początku kuracji odchudzającej nie wyrządziłyby drastycznych szkód, teraz może przynieść poważne konsekwencje, dlatego nowe produkty zostają wprowadzone do diety w ograniczonych ilościach.

Trzecia faza diety może jest trudna, choćby przez to, że długo trwa. Trzeba dodatkowo bardzo uważać, by nie oprzeć się pokusie podjadania dozwolonych już produktów, ale w większych ilościach, niż to zostało wytyczone. Dziesięć dni diety na każdy utracony kilogram, to sporo, ale Dukan nie bez przyczyny nakazuje, by faza utrwalania właśnie tak przebiegała. Na podstawie przeprowadzonych wieloletnich badań doszedł do wniosku, że taki okres tego etapu diety wystarcza do tego, by metabolizm się uspokoił. Czas poświęcony na fazę trzecią pozwala uniknąć efektu jo-jo i kategorycznie należy go przestrzegać. Sposób żywienia także musi przebiegać według zasad, które tego etapu diety dotyczą.

Jakie produkty zostają wprowadzone do jadłospisu?

W czasie trwania dwóch pierwszych faz diety, osoba odchudzająca się mogła komponować posiłki ze stu dozwolonych produktów. W fazie trzeciej zostają wprowadzone takie produkty, jak 1 owoc, 2 kromki pełnoziarnistego chleba, 40 gramów sera chudego, oraz dwie porcje produktów skrobiowych tygodniowo i 2 „królewskie” posiłki tygodniowo. Te dwa „królewskie” posiłki, to dwa dania składające się z takich produktów, jakie tylko przyjdą do głowy. Można pozwolić sobie nawet na słodki deser, czy wysokokaloryczny obiad. Jest to nagroda za trud włożony w utratę kilogramów. Żeby jednak nagroda nie zamieniła się w karę i kilogramy nie powracały ze skutkiem rozpoczęcia diety od nowa, jeść należy z ograniczeniami i pod ochroną proteinowego czwartku..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Opisane.pl - dziennikarstwo obywatelskie, blog ogólnotematyczny, artykuły do przedruku