SOK NONI – ambrozją XXI wieku?

Współczesny świat serwuje szeroki wachlarz możliwości leczenia, w tym homeopatię. To właśnie kuracja metodami naturalnymi zyskuje obecnie wielu zwolenników, którzy poszukując alternatywy do lekarstw, natrafiają m.in. na preparat z noni. Choć jego nazwa przywodzi na myśl egzotyczne kraje, a przypisywane właściwości kreują w głowie magiczną miksturę, jest on powszechnie dostępny także w Polsce – w postaci soku i kapsułek.

Specyfik, określany „aspiryną starożytności” i stosowany w medycynie ludowej już od ponad 2000 lat, wciąż nie doczekał się kompleksowej naukowej weryfikacji. Informacje na jego temat przynosi Internet i liczne pozycje literackie (np. bestseller dr Neil’a Solomon’a).

Sok noni pozyskiwany jest z morwy indyjskiej, która owocuje kilkanaście razy w roku. Wywodzi się ona z obszarów Azji i Indii, a za jej największe skupisko przyjmuje się rejon Tahiti. Odkrywca działania owocu – dr Ralph Heinicke – uznaje sok noni za dobrą przyprawę i środek leczniczy odpowiedni zarówno dla osób chorych, jak i zdrowych, ze względu na bogactwo wartościowych składników. Nieprzyjemny zapach spowodowany obecnością kwasów tłuszczowych, rekompensować może zawartość błonnika przyspieszającego metabolizm czy związków polifenolowych wzmacniających działanie antynowotworowe. Ponadto sok obfituje w antyoksydanty, kseroninę, magnez, wapń, potas, sód, witaminy A i E oraz z grupy B, co przekłada się na zwiększenie odporności, poprawę kondycji włosów, działanie przeciwbólowe czy antydepresyjne.

Specjaliści wskazujący długą listę medycznych właściwości napoju, przestrzegają, by zwracać uwagę na zakup towaru jedynie od producentów posiadających certyfikat GMP i FDA, najlepiej poddanego procesowi liofilizacji (niepasteryzowanego) oraz na wskazówki dotyczące jego przyjmowania (o najadekwatniejszych porach stosowania czy produktach, m.in. o mleku i wodzie, z którymi nie powinno się go łączyć).

Sok noni, mimo zakwalifikowania go przez Komisję Europejską do kategorii „nowej żywności”, wciąż budzi kontrowersje. Oficjalnie nie potwierdzono pozytywnego wpływu kseroniny na organizm ludzki, a także wniesiono o potencjalnym zagrożeniu zapalenia wątroby ze względu na znajdujące się w tym środku niewielkie stężenie chinonów. Cena produktu kształtuje się w granicach 70 – 200 zł., w zależności od producenta oraz rodzaju opakowania. Wysokiej jakości sok noni oferuje Sklep Hanoju. Według opinii stosujących, sok działa najpóźniej po paru miesiącach i zauważalne są choćby drobne poprawy nastroju.

Nazwa intryguje, wątpliwości przeciwników mogą odstraszać, jednakże wydaje się, że sok noni wymaga zainteresowania. Kto wie czy za parę lat nie będzie tak powszechnie stosowany na wzmocnienie odporności jak choćby… cytryna..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Opisane.pl - dziennikarstwo obywatelskie, blog ogólnotematyczny, artykuły do przedruku